search

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Ο Ben Affleck δημοσιογράφος στον Κονγκό













Συνήθως αναλάμβανε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη έναν ήρωα που είχε δημιουργήσει ο εκάστοτε σεναριογράφος. Αυτή τη φορά, ο Ben Affleck, ανέλαβε ένα διαφορετικό… ρόλο, αυτό του δημοσιογράφου και ταξίδεψε στο ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο, ανατολικό Κονγκό για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν να καταγράψει για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής «Nightline» του ABC, τις συνθήκες βίας, πείνας και αρρώστιας που επικρατούν στην περιοχή και κοστίζουν τη ζωή σε 1.200 άτομα την ημέρα.

Ο βραβευμένος με Oscar, Affleck γνωρίζει καλά ότι πολλές φορές, παρόμοιες ενέργειες φιλανθρωπικού έργου από celebrities αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τον κόσμο καθώς υπάρχει η υποψία ότι το κάνουν για «χτίσουν» τη δική τους εικόνα και όχι να βοηθήσουν πραγματικά το σκοπό που επέλεξαν να «υπηρετήσουν».

Ο 35χρονος ηθοποιός και σεναριογράφος, ζητά από τους θεατές να βάλουν στην άκρη τις τυχόν επιφυλάξεις τους για τη δική του ανάμιξη και να εστιάσουν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κονγκό.

Μετά από τρία ταξίδια που είχε κάνει μόνος του στη χώρα και χωρίς να είναι εκπρόσωπος κάποιου οργανισμού ή φιλανθρωπικού κινήματος, ο Affleck πλησίασε το ABC και τους ανθρώπους του «Nighline», με την πρόταση για ένα ρεπορτάζ.

«Βασικά πήραμε μια κάμερα κι έναν παραγωγό και απλά τον ακολουθήσαμε στο ταξίδι του στο Κονγκό», δήλωσε η εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου Emily Lenzner. «Ήταν οι δικές του παρατηρήσεις, το δικό του ταξίδι που απλά κινηματογραφήσαμε», συμπλήρωσε.

Στο «ρεπορτάζ» του ο Affleck, παραθέτει στοιχεία για τα αγόρια του Κονγκό που χρησιμοποιούνται ευρέως σαν στρατιώτες και τα κορίτσια που υποχρεώνονται σε γάμο ενώ αναφέρεται και στις συναντήσεις που είχε με εμπόρους όπλων, μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων αλλά και επιζώντες του πολέμου.

Αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που σταρ του Χόλιγουντ αναλαμβάνει να φέρει στη δημοσιότητα προβλήματα που ταλανίζουν τις αφρικανικές χώρες. Σπουδαία είναι η προσπάθεια του George Clooney και του Don Cheadle για το Νταρφούρ ενώ παλαιότερα ο φίλος τους Brad Pitt είχε επισκεφθεί μαζί με τη δημοσιογράφο Diane Sawyer, διάφορες περιοχές της ηπείρου, με θέμα την καταπολέμηση της φτώχιας και την εξάπλωση του AIDS.

Όσο για το Κονγκό, υπολογίζεται ότι από το 1998 μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως από την πείνα και τις αρρώστιες, ενώ μαίνεται ο εμφύλιος.

Ξένια Γιαννάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: